בריאות

מערד יוצאת בשורת הבריאות בתכנון פרויקטים

בריאות13 בפברואר 2020    3 דקות
0

משרד הבריאות הגיש לבג"צ לפי דרישתו (במסגרת העתירה של עיריית ערד נגד תוכנית הכרייה בשדה בריר) מסמך תקדימי בעניין

מערד יוצאת בשורת הבריאות בתכנון פרויקטים
עו"ד ניסן בן חמו. ראש עיריית ערד. צילום: באדיבות עיריית ערד

לאחר אינספור אזהרות מפני סכנות בריאותיות הצפויות להיגרם כתוצאה מכרייה בשדה בריר שליד ערד, עושה סופסוף משרד הבריאות צעד דרמטי, שצפוי להשפיע על תכנון של פרויקטי תשתית עתידיים רבים בישראל.

ל"שבע" נמסר, שהמשרד גיבש באחרונה מסמך הנחיות פנימי, בו מוצגות מתודולוגיה מפורטת והנחיות חדשות, הנוגעות להיבטים הבריאותיים שבהליכי אישור תוכניות של כרייה וחציבה כבר בשלבי האישור הראשוניים, שמטרתן למנוע סיכון בריאות התושבים המתגוררים בסמוך לאתרי התוכניות. קביעות אלה, שהוגשו לבג"צ (לפי דרישת בית הדין) במסגרת עתירתה של עיריית ערד נגד הכרייה בשדה בריר, מפורסמות לאחר מאבק עיקש של יותר מעשור, אותו מנהלים העירייה יחד עם תושבי ערד והסביבה נגד חברת "רותם אמפרט", המבקשת לקבל היתר לכריית פוספטים בשדה בריר בעשורים הקרובים. כוונה זו עוררה התנגדות עזה של תושבי האזור, נוכח הסיכון הברור הצפוי לבריאותם ואף לחייהם.

כאמור, המסמך התקדימי גובש לפי דרישת בג"צ, שהוציא לפני כשנה צו על תנאי, המורה על גיבוש המתודולוגיה, בעקבות עתירה שהגישו עיריית ערד ותושבי הסביבה. תחת הכותרת "הנחיות משרד הבריאות לביצוע בדיקת היבטים בריאותיים במסגרת תמ"א 14/ב" ("מתווה בריר")", קובע המסמך שיש לבצע תסקיר השפעה על הבריאות, כחלק מהליכי תכנון פרויקטים, כבר בשלב אישורם המוקדם. המשרד ממליץ לבחון את כל המקורות והמזהמים הפוטנציאליים, ולהתייחס להשפעות הסביבתיות, שיכללו בין היתר, שטחי כרייה, אזור מתקנים, דרכים פנימיות, מפעלי תוצרים, שטחים ודרכי גישה אל האתרים. עוד נקבע, שיש לבחון בתסקיר הבריאותי את רמות החשיפה, הקרינה, הריח, זיהום האוויר והרעש, במטרה לקבוע הערכות סיכון בריאותיות לפי סוגי האוכלוסייה, ולא באופן כללי כפי שנהוג היה עד היום. לפי ההנחיות, יש לבחון את הסיכון ותוספת מקרי התמותה והתחלואה עבור כל חלופה, בתקופות של 5, 10 ו-20 שנה.

ברקע לדברים ניצבת מחלוקת ארוכת שנים בין משרד הבריאות למינהל התכנון והמשרד להגנת הסביבה, באשר לאופן בו יש לשלב שיקולי בריאות בהליכי התכנון; עד כה, לא ניתנה התייחסות נפרדת לשיקולי בריאות הציבור במסגרת תכנון אתרי כרייה וחציבה, ואלה נכללו באופן חלקי ביותר במסגרת תסקירי השפעה על הסביבה, בשלבים מאוחרים של הליך התכנון. לפי עמדתו הנוכחית של משרד הבריאות, יש להקנות לשיקולי בריאות הציבור משקל משמעותי, תוך בחינה מפורטת ונפרדת שלהם, במיוחד במקרים בהם מדובר בתכנון אתרי כרייה וחציבה חדשים (או בהרחבתם של אתרים קיימים), בסמוך לאזורים מיושבים.

עו"ד ניסן בן חמו (ראש עיריית ערד, מובילת המאבק): "מדובר בבשורה משמעותית עבור תושבי ערד והסביבה, שביחד עם העירייה נאבקים מזה שנים נגד אישור תוכנית ענק שעלולה לסכן את בריאות תושבי האזור כולו. משרד הבריאות קבע קריטריונים ותנאי סף שפוסלים את תוכנית הכרייה המסוכנת. אני קורא למינהל התכנון לעשות את המעשה האחראי, ולהודיע שכל כוונות הכרייה באזור בטלות ומבוטלות".

עו"ד אפי מיכאלי (בא כוחה של עיריית ערד): "זו הפעם הראשונה שמשרד הבריאות מציג מתודולוגיה מגובשת לשקילת היבטים בריאותיים מפורטים בהליך התכנוני. מתווה שדה בריר עתיד ליצור מודל חדש לתהליך קבלת ההחלטות במינהל התכנון, בכל הקשור להליכי כרייה וחציבה, ולמנוע את הקמתם של מיזמי תשתית מזיקים בסמוך לאזורים מיושבים. המתודולוגיה של מתווה שדה בריר צפויה להשליך על תכנון פרויקטים אחרים בתחום התשתיות הסמוכים לאזורים מיושבים, כדוגמת הקמה והרחבה של מתקני הפקת גז וזיקוק נפט".

כתבות נוספות בבריאות

0

דנילוביץ' סייר באתר הבנייה של בית החולים...

הנהלת אסותא אירחה את ראש עיריית ב"ש כשנה לפני פתיחתו הצפויה של המרכז הרפואי החדש

בריאות29 באוגוסט 2023    3 דקות
0

אירוע מיוחד לשמירה על בריאות הקהילה האתיופית...

יחד עם קופת החולים 'כללית' התקיים ערב הסברה בנושא מניעת מחלות כליה בקרב חולי סכרת ויתר לחץ דם בשפה האמהרית

בריאות13 באוגוסט 2023    דקה אחת

כתיבת תגובה