מגזין

"כל אחד יכול להצטיין"

מגזין11 בדצמבר 2017    9 דקות
0

ראיון חגיגי עם ד"ר חפצי זוהר, מחזיקת תיקי החינוך והרווחה בעיריית ב"ש לקראת פתיחת שנת הלימודים. "צריך לבנות לכל אחד את ההזדמנות להצליח ולממש את הפוטנציאל הגלום בו, בלי קשר למקום בו הוא גדל", מצהירה זוהר שלא מוותרת על אף אחד

"כל אחד יכול להצטיין"

כ-41,000 תלמידים בכל הרצף החינוכי יפתחו מחר (ב-1 בספטמבר) את שנת הלימודים תשע"ח בבאר שבע. כ-9,000 מתוכם יפקדו את גני הילדים, טרום חובה וחובה. 17,500 ילמדו בבתי הספר היסודיים, מהם 2,800 תלמידים נרגשים יחלו את לימודיהם בכיתות א'. בבתי הספר התיכוניים ילמדו 14,500 תלמידים. מי שאמונה על תחום החינוך בעיריית באר שבע מזה כתשע שנים היא ד"ר חפצי זוהר, מ"מ וסגנית ראש העיר, המחזיקה גם בתיק הרווחה. זוהר שלא מרבה להתראיין ומתמקדת בעשייה, פינתה מקום ביומן הצפוף שלה לטובת ראיון חגיגי לקראת פתיחת שנת הלימודים, בו היא פורשת את משנתה החינוכית.

 

במהלך הקיץ כשהתלמידים נהנים מהחופש, במערכת החינוך בבאר שבע עובדים בעיקר על בינוי ושיפור התשתיות של מוסדות החינוך השונים ברחבי העיר, כאשר לדבריה של זוהר, מערכת החינוך בבאר שבע עובדת מסביב לשעון בכל ימות השנה. "התלמידים אמנם בחופש, אבל אצלנו העבודה לא פוסקת אף פעם, כאשר ההערכות לקראת השנה הבאה מתחילה כבר בסביבות פסח, עם התארגנות של מורים ומנהלים. הצוותים החינוכיים עובדים במהלך הקיץ כדי להכין את השנה החדשה בהתאם לתוכניות הלימודים. חלק מהפעילות שלנו במהלך הקיץ הייתה במסגרת 'בית הספר של החופש הגדול', שבו באר שבע הייתה חלוצה להרחיב את שכבות הגיל שמאפשר גם אלטרנטיבה איכותית לילדים וגם מענה הולם להורים. אנחנו מנצלים את חופשת הקיץ כדי לטפל בסוגיות של תשתיות ובינוי, אלו פעולות שרצוי לא לעשות אותן בנוכחותם של ילדים". בשש השנים האחרונות נבנו והוכשרו בעיר כמאה ושבעים מבנים לגני ילדים ובתי ספר בהיקף של כ-400 מיליון שקלים. למרות שהיא כבר משופשפת בעניין וקרוב לעשור שהיא פותחת שנת לימודים חדשה כמחזיקת תיק החינוך, בכל פעם מחדש ישנה אצל זוהר התרגשות לקראת ה-1 בספטמבר. "אני פוגשת מנהלות, מורות, גננות וסייעות ויש התרגשות מאוד גדולה לקראת סוף החופש. אני זוכרת שכתלמידה, חיכיתי לסוף החופש הגדול כי אז היו קונים את המחברות החדשות, הקלמר, חוברות הלימוד החדשים והספרים. זו תמיד הייתה תחושה של התחדשות. ההתחדשות שלנו זה בתי הספר והגנים החדשים וכמובן מוסדות החינוך הקיימים שעוברים שדרוג. כל שנה מחדש זו חגיגה. מעבר לשליחות הגדולה שיש במעשה החינוכי, אין עוד הרבה מקצועות בעולם שבהם אתה פוגש את העתיד ויש לך זכות גדולה לעצב את דמותו, כי הילדים של היום, הם המנהיגות הבאה בעוד שניים-שלושה עשורים במגוון תחומי הדעת והיצירה". כשזוהר מדברת על חינוך, היא מתכוונת לשלושה עוגנים מרכזיים: עוגן הידע והמיומנויות, שלדבריה מקבל חשיבות ומשמעות בעידן שבו הכל קורה כל כך מהר. לצד זה, הערכים, שלתפיסתה הופכים להיות חשובים שבעתיים, דווקא לאור הידמה הטכנולוגית המדהימה. "האדם הערכי עם המצפון שיודע להכריע הכרעות נכונות, הופך להיות מאוד חשוב", היא אומרת ומוסיפה: "והעוגן הלא פחות חשוב, הוא העוגן האמנותי והאסתטי".

 

"מצוינות זה כולם"

 

גם בשנת הלימודים הקרובה יופעלו מגוון פרוייקטים ותכניות מערכתיות, חינוכיות ופדגוגיות ייחודיות לקידום וטיפוח המצוינות במגוון תחומים, בהן: לומדים עם מדענים וטייסים- תכנית בשיתוף עמותת חתני נובל, למצוינות בחינוך שכוללת סדרה של מפגשים עם מדענים המגיעים לסדרת הרצאות ומציגים לתלמידים בבתי הספר העל-יסודיים נושאים מתקדמים ומרתקים במדעים וטכנולוגיה במגוון תחומי דעת. במקביל מתקיימת סדרה של מפגשים עם טייסים. ויקיפדיה בחינוך. ממשלת התלמידים. עתיד פרסית – תכנית ייחודית ללימודי השפה הפרסית ברמה של 5 יחידות לימוד. מארי קירי: שילוב לימודים אקדמיים בתיכון- תכנית ייחודית בישראל במסגרתה עשרות תלמידות ותלמידים מצטיינים בכיתה י' לומדים לימודים אקדמיים לתואר במסגרת המחלקה לכימיה באוניברסיטת בן גוריון. רובוטיקה לטף. מדעדודס: תוכנית ראשונה מסוגה בישראל ללימוד מדע בגני הילדים. מעורבות חברתית-קהילתית ותעודת בגרות חברתית. תכנית "קנגרו" – תכנית אינטרנטית לקידום לימודי המתמטיקה באמצעות שעשועון חידות במתמטיקה. בית ספר להורים-מתוך תפיסה כי ההורים מהווים גורם מרכזי בחינוך ילדים. פלאי באר שבע- תכנית חינוכית ייחודית הנלמדת בגני הילדים ומאפשרת לילדים להכיר את העיר באופן חוויתי במטרה ליצור זיקה בין התלמיד למקום מגוריו. הדרים- תכנית בשיתוף צה"ל המעודדת את הדור הבא של נשות הטכנולוגיה, אשר ישתלבו בפרוייקטים עתידיים וחדשניים של הצבא. זוהר: "אנחנו ממשיכים במלוא המרץ עם מגוון הפרויקטים שכבר קיימים במערכת. אם החזון החינוכי של באר שבע מדבר על בחירה למצוינות ושוויון הזדמנויות, הפרויקטים אמורים לבטא את חזון". זוהר מדברת בין השאר על קידום מרכזי המצוינות, כמו גם חיזוק מרכזי הלמידה התוך בית ספריים, שמוביל לחיזוק בית הספר כעוגן משמעותי. כשזוהר מדברת על שאיפה למצוינות והצבת רף גבוה, היא ממחישה זאת באמצעות דימוי: "כשאתה מציב לעצמך רף נמוך, זה הופך לתקרת בטון ולא תקרת זכוכית". לצד השאיפה למצוינות זוהר מדגישה: "חשוב לנו לטפל באופן שווה גם בבלתי שווים. מצוינות זה לא רק השפיץ של הפירמידה, מצוינות זה כולם. אין אדם שלא תמצא בו איזושהי נקודת חוזק שבה הוא יכול להצטיין וחובתנו לזהות את הנקודה הזו ולעזור לו לקדם אותה מהרמה הבסיסית ביותר לרמה הגבוהה ביותר".

 

לא מוותרת על אף אחד | חפצי זוהר | צילום: יניב סול

 

לאחרונה פרסם משרד החינוך את נתוני הזכאות לבגרות. בית הספר המוביל בבאר שבע הוא התיכון החרדי "בית חיה ורבקה", שנמצא במקום ה-184 בארץ עם 92 אחוזי זכאות. אחריו נמצאים: אולפנת אמי"ת במקום ה-342, מקיף ו' במקום ה-361, מקיף ג' במקום ה-383, מקיף א' במקום ה-389, אולפנת בני עקיבא "חן במדבר" במקום ה-390, בית הספר הטכני של חיל האוויר במקום ה-403, מקיף ז' במקום ה-428, מקיף רגר במקום ה-460, מקיף טוביהו במקום ה-480 ומקיף רבין במקום ה-488.

 

בכל הנוגע לטבלת הזכאות לבגרות שפרסם משרד החינוך, באר שבע רחוקה מהצמרת.

"בוא נגדיר מה זה צמרת ולמי משווים אותנו. באר שבע חצתה את רף 70 אחוזי הזכאות לבגרות וזה הישג חסר תקדים, מפני שישנה מגמת עלייה של 20 אחוזים בראיה של השנים האחרונות. אם משווים אותנו לערים שדומות לנו בגודל ובאשכול הסוציואקונומי, אנחנו 15 אחוזים מעל הממוצע של הערים בסדר הגודל שלנו ואנחנו לא משווים את עצמנו לערים הללו. אנחנו משווים את עצמנו לרעננה, להרצליה ולתל אביב (ערים באשכול סוציואקונומי גבוה יותר מבאר שבע מ.ש) ואנחנו נגיע אליהם. צריך לזכור שחינוך זו ריצת מרתון. אם מסתכלים על ראיה ארוכת טווח, אנחנו ממשיכים לשלב את החינוך המיוחד. אנחנו שומרים על שיעורי הנשירה הנמוכים בארץ, כי אפשר להנשיר את התלמידים החלשים בכיתה ט' ואז מעלים בקלות את אחוזי הזכאות לבגרות. אנחנו לא מוותרים על אף אחד. חשוב לנו שהתלמידים שמסיימים כאן תיכון יוכלו לאחר השירות הצבאי שלהם, להתמודד בצורה שווה מול כל אחד בכניסה וקבלה לפקולטות הכי יוקרתיות בכל המוסדות האקדמיים במדינת ישראל. בכל תיכון בבאר שבע פתחנו כיתה של עתודה מדעית-טכנולוגית שכוללות 5 יחידות באנגלית, מתמטיקה ופיזיקה, או מקצוע מדעי אחר. בנוסף, בבתי הספר ישנן תכניות של שילוב לימודים באקדמיה". זוהר מוסיפה שלתפיסתה, בית ספר זה הרבה יותר מבית חרושת לציונים: "אין ספק שהצטיינות מהווה ערך שמייצג למידה והתמדה והמצטיינים מהווים קטר שמושך את המדינה קדימה בתחומים רבים. לצד זה, עיר שמאמינה שחינוך במובן הרחב לא יכול להתכנס רק לתוך נתונים ומספרים. אם אתה רוצה לתת שוויון הזדמנויות לכל אחד, אז גם אם יהיו תלמידים שלא יסיימו בהצטיינות בכל המקצועות, הם יהיו אנשים ערכיים. הם ישרתו בצבא, יתרמו למדינה ולזולת ויצאו אנשים מצוינים בהקשר של תמרור דרך בנוגע למה שנכון ומה שראוי. תעודת הבגרות החברתית יצאה מבאר שבע. היום, 65 אחוזים מבני הנוער בבאר שבע זכאים לתעודת בגרות חברתית, כשהממוצע הארצי עומד על 29 אחוזים. ציונים זה חשוב, אבל אנחנו לא רוצים להצמיח רק טכנוקרטיים, אלא אנשים שיהיו גם ערכיים, כי לא ניתן לנתק הישגים מערכים. הם שלובים זה בזה. זה חינוך במובן הרחב".

 

אמרת שחינוך זו ריצת מרתון. מאז שנכנסת לתפקידך כמחזיקת תיק החינוך בעיריית באר שבע, התחלפו ארבעה שרי חינוך (יולי תמיר, גדעון סער, שי פירון ונפתלי בנט). כל אחד הגיע עם האג'נדה שלו ועם שורה של רפורמות שהוא רוצה להוציא לפועל. איך שומרים על יציבות במערכת החינוך העירונית, אם כל שנתיים פחות או יותר, מתחלף שר חינוך שמנסה ליישם רפורמות חדשות?

"זה לגיטימי שכל שר חינוך שמגיע ירצה להטביע את חותמו. אבל, כשיש לך תפיסה חינוכית ברורה ואתה עובד על פי תכנית עבודה רב שנתית עם מטרות ויעדים מוגדרים כמו שיש לנו כאן, אתה לא עלה שנידף ברוח. יש שינויים שהם טכניים, אבל כשהמהות ברורה ואתה יודע לאן אתה הולך, אף אחד לא יכול להסיט אותך מהמסלול שלך". זוהר זוכרת שבעבר היה מקרה שמשרד החינוך הציג תכנית שבעריית באר שבע החליטו לסרב לה: "באו אלינו עם תכנית לקידום הישגים באמצעות גורמים חיצוניים. אמרנו-'לא תודה', מהגישה שגם אם זה ייקח לנו פי שלוש יותר זמן, אנחנו נגיע למטרה עם הצוותים החינוכיים שלנו, ובכך ויתרנו על מיליוני שקלים, כי אנחנו רוצים להעצים את המנהיגות החינוכית שלנו".

 

 

לסיום, לזוהר ישנו מסר לקראת פתיחת שנת הלימודים: "אני רוצה לאחל לתלמידים, להורים, למורים, למנהלים וכל העוסקים במלאכה, שיגיעו בשמחה, בחדווה ובתשוקה רבה ל-1 בספטמבר שהוא יום חג. אנחנו כולנו נעשה את הכל כדי לתת את כל האמצעים הנדרשים כדי להמשיך ולהפוך את מערכת חינוך בבאר שבע לאבן שואבת וערכית, מצליחה ומאתגרת".

 

(הראיון המלא בגיליון סוף השבוע של "שבע". 2350)

כתבות נוספות במגזין

0

מסעדה עם ערכים

במסעדת כרמים היו רגילים בשנים האחרונות לסגור את המסעדה בגלל המצב הבטחוני, אבל לאירועי השבעה באוקטובר אף אחד לא ציפה. בחודשים האחרונים בישלו ותרמו לחיילים, לכוחות הביטחון ולפונים ועכשיו חזרו לשגרה עם סדרת ההרצאות כרמים של ידע שהפכה לשם דבר בעיr

מגזין13 בפברואר 2024    10 דקות
0

גיבורה על מדים

רפ"ק מורן טדגי התעוררה בשבת השחורה לקול האזעקות באופקים שם היא גרה. כשהבינה שמדובר ביותר מירי רקטי היא נישקה את משפחתה לשלום ויצאה לחזית הלחימה בעיר. כך, במשך 48 שעות פיקדה על הלוחמים ונלחמה לצד שוטרי משטרת ישראל שהגנו על הבית

מגזין11 בינואר 2024    7 דקות

כתיבת תגובה